FAÜLTETÉS SZAKÁCSI SÁNDOR EMLÉKÉRE







Szakácsi Sándor imádta a pécsváradi gesztenyefákat.
 

Ez adta az ötletet a faültetéshez, ami valójában Pozsgai Zsolt feleségének jutott az eszébe. Ezután még sokáig kérdéses volt, hogy melyik gesztenyefajta jöhetne számításba. A barátok, kollégák között lezajló tanakodások után megszületett a döntés a piros virágú vadgesztenyefa mellett.


A facsemetét Pécsvárad korábbi polgármestere, Zsáli János szerezte, aki megálmodta és sikeresen meg is valósította Pécsváradon a nyári színházat a kollégái, barátai segítségével. 2001 óta augusztusban tekinthetők meg a Pécsváradi Várszínház előadásai, ekkor a romkertben színpadot és nézőteret építenek. Az előadások között koncertek, táncbemutatók töltik meg élettel és élménnyel a színpadot. Egy-egy saját bemutató próbáiba is bepillanthatnak a szerencsés látogatók.


Szakácsi Sándor itt töltött el minden nyáron megannyi boldog-keserves próbanapot és itt volt részese - főszereplője - sok, sikeres és boldog előadásnak.

Az egyik ilyen előadás volt a Szeretlek, fény" című  történelmi játék, amelyet 2007.augusztus 16.-án újra elhoztak Pécsváradra az ismert színészek, művészek. Egy művész hiányzott a csapatból.....akinek az emlékére az előadás előtti éjszaka ültették el a barátok a kis facsemetét.


A fa jelenleg a várban, a szálloda bejáratától nem messze (nyugatra) helyezkedik el. Az ültetés után az eredeti terv szerint egy idézettel ellátott, óarany színű tábla (ami időálló műanyag, külsőre fémnek látszik) került volna a fa mellé. Az emléktábla jelenleg a Művelődési Központban található, amire a művész kedvenc idézete van bevésve:


A titkot űztük mindahányan, s napra értünk végre, földlakók..."


Az eredeti tervet sajnos nem sikerült véghez vinni, emiatt most csak egy kis tábla látható a fa mellett, ami csak azt tünteti fel, hogy
A Pécsváradi Várszínház örökös tagja", idézet nincs rajta. 


A mellékelt fényképek közül a legfelső egy régebbi fotó, az alatta lévő 4 képet egy kedves, segítőkész, pécsváradi hölgy, Bognár Gyöngyvér készítette kifejezetten a honlap kedvéért 2012. december 03.-án. Mivel este fényképezett, némelyik talán nem lett tökéletes, de a nyugati égbolt és a fények gyönyörűek. Az emléktábla információit is tőle kaptuk. Köszönet érte.


Fogarasi-Szabó Mónika a születésnapja alkalmából ellátogatott Pécsváradra és lefényképezte a fát. A fotókat velünk is megosztotta, amiért nagyon hálásak vagyunk.