7 ÉVE HUNYT EL SZAKÁCSI SÁNDOR

 





2007. március hetedikén érte a halál a Jászai Mari-díjas magyar színészt, aki pályafutása során több mint száz darabban, rengeteg filmben és tévéfilmben szerepelt.


Szakácsi Sándor 1952. május 20-án született Budapesten. Tanulmányait 1974-ben fejezte be a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Várkonyi Zoltán osztályában. 1974-1975 között a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt, majd 1975-1987 között a Vígszínház társulatához tartozott. 1987-1989 között a József Attila Színházhoz szerződött. 1989-től 1992-ig szabadúszó színész volt, majd a Nemzeti Színház tagja lett.

2000-ben a Pesti Magyar Színházhoz szerződött. Több színház vendégművésze is volt, így szerepelt a Rock Színház, Szabad Tér Színház, Új Színház, Gyulai Várszínház, Esztergomi Várszínház, Schütz Ila Színház előadásaiban is. Az Ivánka Csaba Alapítvány kuratóriumának tagja volt 2003-tól.

Színházi szerepeit felsorolni is nehéz, hiszen száznál is több darabban játszott - több, mint nyolcvanban főszerepe volt (Úri muri, Vízkereszt, Szentivánéji álom, Tévedések vígjátéka, Bánk bán). Emellett olyan musicalekben játszott, mint az Evita, a Kőműves Kelemen, vagy a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról. Jelmeztervezőként és dramaturgként is dolgozott.

Tévéfilmekben is szerepelt, rengeteget szinkronizált, többek közt ő adta Bruce Willis, Steven Seagal és Kevin Costner hangját számos filmben. A Twin Peaks hívei Cooper ügynök hangját köszönhetik neki, emellett a Doktor House című sorozatban is dolgozott.

Ismertebb filmjei az Illatos út a semmibe, az Amerikai cigaretta, A kedves szomszéd, a Kojak Budapesten, az István, a király, a Redl ezredes, Az álommenedzser, vagy A vád című mozi.

„... a színészet nem a szakmám, hanem a hivatásom. A színészet nem csupán szakma. Lehet szakmaként és lehet hivatásként művelni. Nekem hivatásom, mert az egész életemet, az idegrendszeremet, a gondolkodásomat, a szemléletemet meghatározza, kitölti. Erről szól a reggelem, a nappalom, az éjszakám. Nincs másom. ..." (Criticai Lapok 2007/2)

(Forrás: Wikipédia)