RIVALDAFÉNYBEN SZAKÁCSI SÁNDOR







Kis kérdőívünk:

Ki a példaképe?

Sammy Davis.

Ragaszkodik-e régi, kedves tárgyakhoz, emlékekhez?

Che Guevara sapkáját és a Képzelt riport Józsefének kabátját otthon őrzöm.

Van-e visszatérő álma?

Igen. Az, hogy tudok repülni.

Elérhetetlen álma?

Egy tengerjáró hajón játszódó film főszerepét megkapni. De olyan forgatásra gondolok, hogy közben két hétig meg se közelítsük a partot.

És egy elérhető?

Erre nem tudok válaszolni.

Kedvenc kérdéseim egyike, ha színésszel beszélgetek, hogy tudna-e más pályát is szeretni. Na nem azért, mintha olyan eredeti ötletnek tartanám; nem is értékítélet a feleletként adott igen vagy nem. Csupán egyetlen oka van: a válaszból sok mindenre tudok következtetni, valamelyest meghatározza a beszélgetés további irányát.

Szakácsi Sándor erre a kérdésre nemmel válaszolt, s bizonyítékul el is mondta, hogyan, mikor kötelezte el magát örökre ezzel a pályával.

Ötödik osztályos voltam, amikor a napközisek a Koldus és királyfi előadására készültek. Az egyik fiú az utolsó pillanatban megbetegedett, így engem állítottak a helyére, hogy olvassam fel a szövegét. A napközis tanárnő jóvoltából ezután minden évben előadtunk valamit: Csilicsala csodái, az Óz, nyolcadikban pedig már rám bízta a műsor megszerkesztését is. Sokszor gondolok rá, vajon mi lett volna belőlem, ha nincs ez a tanárnő… Érdekes, véletlennek tűnő találkozások azóta is kísérnek, meghatározói egész életemnek.

Bizonyára szomorúan búcsúzott ettől az iskolától.

Szerencsére nem sokáig szomorkodtam. Még abban az évben felvettek a Pinceszínházba. Eleinte keveset dolgoztam, hiszen én voltam a legfiatalabb, nem is éreztem jól magam. De aztán „felfedeztek”, és csodálatos két év következett. Shakespeare-től Beckettig rengeteg darabba belekóstolhattam; megismerhettem az igazi játék gyönyörűségét, a közönséggel való találkozás izgalmát.

Úgy tudom, másról is nevezetes ez az időszak: itt kötött életre szóló barátságot Sörös Sándorral, és ekkor szövődött a szerelem feleségével, Szerencsi Évával is.

Sanyival már az általános iskolában egy padban ültünk, de csakugyan a közös munka, a közös cél mélyítette el barátságunkat. Évával pedig … talán elég, ha annyit mondok, hogy még Rómeó és Júliát is eljátszhattunk együtt.

Jól emlékszem arra a formabontó előadásra. Két Júlia is szerepelt benne…

– … egy szőke és egy barna. A szőke Júlia azóta Sörös Sanyi felesége lett.

Azt mondja, Sanyival a közös cél mélyítette el a barátságot. Lehetséges, hogy sosem zavarta meg ezt az érzést a rivalizálás?

Nem. Egyszer ugyanarra a szerepre hívtak mindkettőnket próbafelvételre. Majdnem sírtunk a kétségbeeséstől, hogy egymás ellen kell dolgoznunk. Nem is akartunk elmenni, de aztán rájöttünk, hogy tulajdonképpen az is öröm, ha a másiknak sikerül.

A kis „történelmi visszatekintés” végéhez értünk, hiszen a Pinceszínházból már egyenes út vitt a főiskolára…

Majdnem. Ugyanis a színház, a sok játék és a szerelem mellett semmi idő sem jutott a tanulásra. A gimnáziumi eredményeim egyre romlottak, s már túl voltam a főiskolai felvételi második szűrőjén, amikor megtudtam, hogy nem mehetek matematikából érettségire. Azt hittem, mindennek vége, és akkor megint csoda történt. Felvettek, s az érettségi megszerzéséhez kaptam egy kis haladékot.

A folytatást nagyjából ismerjük. A sikeres főiskolás éveket egy év Szolnok, majd a Vígszínház követte. Most kisebb-nagyobb szerepek váltogatják egymást, s bár az igazi nagy lehetőség várat magára, minden jel arra mutat, hogy valami beindult. Hogy érzi most magát?

Ugyanolyan türelmetlen vagyok, mint három évvel ezelőtt. Ülni a babérokon, és várni, hátha eszébe jutok egy rendezőnek, ezt nem nekem találták ki. Jobb szeretek elébe menni a lehetőségeknek, keresni a jó szerepet.

Milyen a jó szerep?

Amelyikhez fel kell nőni, amelyikkel együtt tudok élni. Azt szeretem, ha folyton gyötörhetem magam: vajon meg tudom-e csinálni? Ha magam választhatnék szerepet, akkor persze olyat keresnék, amiben benne vagyok én is, amihez saját magamból, gondolataimból, érzéseimből hozzátehetek valamit.

Múlt nyáron az Evitában Che Guevara szerepét alakította. Valami azt súgja, hogy ilyenre gondol.

Jó volt a szerep is, és csodálatos volt ilyen ügy részesének lenni. Öröm visszagondolni a szűkre szabott próbaidőszakra: ahogy egymást lelkesítve hittünk a sikerben. Még most is, ha elkedvetlenedem, felkeresem Miklós Tibit, aki az Evita „spiritusz rektora” volt. Hallgatom a terveit, ötleteit, és pillanatok alatt jobb kedvem támad.

Elszántnak, szívósnak, kitartónak látom, mégis úgy érzem, hogy ezt a fanatizmust nem a kiegyensúlyozottság táplálja.

Sokat töröm magam olyan dolgokon, amin talán nem kellene, ideges, lobbanékony természetű vagyok, és csillapíthatatlanul szomjazom a sikerre. Ha a magánéletemben nincs minden rendben, azt még csak el tudom viselni, de ha szakmai hiányérzetem van, azt nagyon nehezen.

Csak részben értem ezt a nagyfokú önmegvalósítási vágyat. Miért ilyen türelmetlen?

Mindig úgy érzem, nincs idő tervezgetni, fontolgatni, várni. Ez már szinte lázálom, tudom. Rettegek, hogy nem lesz időm legalább egy részét megvalósítani a vágyaimnak.

A vadság és a sérülékenység furcsa keveredése süt magából. Nem fél, hogy túlságosan sokat lesz boldogtalan?

Boldog pillanatokat azért sűrűn ad az élet. És ha idősebb koromban sok-sok ilyen pillanatra tudok visszaemlékezni, az talán majd összeáll egy boldogságképpé.

Így legyen!



Hajnal Éva