AZ ÚJ ANGYAL MAGYAR HANGJA: ...







Nyolcéves kora óta színésznek készül. Tizennégy évesen a Pinceszínház tagja, a
kis lord" így hívja mindenki. Az egész világ érdekli, csak szerep jut kevés, hiszen ott nagykorúak játszanak. Aztán sétahajókon verset mond, énekel, táncol, s még nincs tizennyolc, amikor szerződést ajánlanak a Moulin Rouge-ba. Boldog, de csak fél napig, mert féltő felnőttek nem engedik aláírni a szerződést. Sokkal, sokkal többre tartják Szakácsi Sándort az éjszakai táncolásnál.

Jó tíz esztendő telt el azóta, és szinte észrevétlenül lopózott tudatunkba, hogy létezik egy fiatalember, aki csendben a kulisszák mögött érlelődött egyre különösebb, egyedibb, vonzó színésszé. Nincs szabad estéje, a Vígszínházban vagy a Pestiben van színpadon, hét végén délután is, este is. Nyúlánk, jó felépítésű, markáns. A leghangosabb sikert az Evita"-ban, Che Guevara szerepében érte el, de a hű színházlátogató, tévénéző és újságolvasó már régóta tudja, hogy Szakácsi Sándor nemcsak tehetséges táncos és énekes, hanem meghökkentő erejű drámai színész. Nagy port vert, hogy milyen magas színvonalon, a szakma iránti alázattal alakítja a Képzelt riport..."-ban József szerepét, amióta Tahi Tóth Lászlótól átvette.

Ha Laci nem betegszik meg, talán vége a pályámnak.

Csak a színház létezik a világon?

Szó sincs róla! Szeretnék úgy élni, hogy ha nem vagyok ízig-vérig alkalmas a színpadra, ne ragaszkodjam hozzá görcsösen, és ne a végnek érezzem, ha le kell mondanom róla.

Nem fenyegeti ilyen veszély.

Megéltem már. Eljutottam arra a pontra, amikor rendezőm hite és bizalma ragadott ki a teljes reménytelenségből.

Nem hitt önmagában?

Vannak az életben olyan konfliktusok, amelyekből az ember nem tud egyedül kimászni. Kell a segítő kéz, kell az alkalom, a lehetőség a fennmaradásra. Fegyelmezetten és jól csak akkor tudok dolgozni, ha érzem munkám súlyát és felelősségét, s ha rendben van a magánéletem. Ha ez az ideális állapot bármelyik ponton fellazul, elveszítem az egyensúlyomat. Ha nem vagyok elégedett, nehéz, nagyon nehéz az életem.

Pesszimistának vélheti az olvasó.

Szeretek magamban mindent tisztázni, szeretném megismerni magamat, tudni, mennyit érek és mit tudok, mennyit vagyok képes elviselni, és mennyit lehet belőlem elviselni, tudok-e hinni, mennyire keserít meg mások kapzsisága, túl tudom-e tenni magam azon, hogy gyűlöljem a közönyt, a közönyösöket, a földön fekvőt átlépő egykedvűeket, másokkal nem törődőket, és szabad-e ezen túltenni! Szeretném, ha mindennap történne velem valami csoda.

Meséljen egy csodáról.

Költözés előtt álltam, este egyetemista kollégiumban diák-színész találkozón vettem részt. Beszélgettünk, elmondtam, hogy másnap mi vár rám, félek tőle, annyi gond, és egyáltalán. Kora reggel csöngettek, kilencen álltak az ajtó előtt az esti csoportból, és hipp-hopp, már lent volt a betyárbatyum, és délutánra csillogott-villogott a lakás.

Fontosak az emberi kapcsolatok?

Csak az igaziak, a képmutatástól és a számítástól mentesek. Megőrülök a pofafürdőtől, húzódozom az interjúadástól, de két nap és két éjjel vitázom, érvelek, hallgatok, ha értelmes és érdekes dolgokról esik szó.

Hogy korántsem ennyire komor és komoly ez a fiú, bizonyítja a fotókon mosolya, s a remek humorérzéke, amelyet a színpadon és a tévében fedezhetünk fel.

Megkérdezte, hogyan jutott ő a Fürge Ujjak eszébe, mikor még sohasem vett kötőtűt a kezébe és a makraméról sokáig azt hitte, hogy az eszperantó egyik új változata. Megnyugtattuk, hogy attól még érdekelheti az olvasókat az ő személye, de árulja el miért vállalta.

Két okból. Szeretek kötöttben járni, és hiúság is van a világon!



Körmöczy Éva