FELSZÁLLÓ ÁGON?

Interjú Szakácsi Sándorral







Játszik a Vígben, a Pestiben, a Játékszínben és a Rockszínházban. Egyik nap énekel és táncol, másnap vagy akár még aznap Csontváry. Egyidejűleg drámai hős és Bagira, a fekete párduc. Exeter herceg magyar hangja és sanzonénekes. Sztár? Mindenesetre úgy tűnik - sportnyelven szólva -, hogy Szakácsi Sándor a felszálló ágra került. A Sztárcsinálók után egy budai sörözőben beszélgettünk.

Milyen közönség volt a mai?

Átlagos. Előfordult már, hogy popkoncertszerű volt a hangulat: fütyültek, arénáztak a nézőtéren.

Jó az nektek?

Néha igen. A Rockszínházban jó, a Vígben nem. De mindenképpen a siker egyik jele. Sajnos vannak botrányos előadások is, amikor randalíroznak a nézőtéren. Egy alkalommal a Popfesztivál két jelenete között, a Vígszínházban, fölmentem az erkélyre. Az idegességtől remegtem. Vártam, míg megszólal a zene, hogy ne zavarjam a többi nézőt, s azt mondtam: Köszönöm a kulturált viselkedést, majd visszamentem. Nem kötelező a színházlátogatás! Ha nem tetszik, el kell menni, de becsüljék meg azt a munkát, ami ott folyik.

Hányszor játszottál a Popfesztiválban?

Nagyon sokszor. Főiskolás voltam, amikor bemutattuk, akkor Frantiseket alakítottam. 74-ben Szolnokon József voltam, s Eszter Csomós Mari. Amikor visszajöttem, Kern helyett beugrottam a fiú szerepébe. Játszottam Billt, aztán átvettem, először beugrással Józsefet. Egyszóval rengetegszer. Kívülről tudom az egészet.

Mióta vagy a pályán?

74-ben végeztem Várkonyi utolsó előtti osztályában. Előszerződéssel Szolnokon kezdtem, s egy év múlva jöttem a Vígszínházba. Pár évig kínlódtam, nem kaptam szerepeket. Talán két éve indult be jól a színház…

Én úgy érzem, már korábban, az Operett című darabnál…

Csak beugrás volt!

És az számít?

De, hogyne! De attól kezdve érzem magam a színházhoz tartozónak, amióta eredendően rám osztanak nagyobb szerepeket. A beugrást a kényszer hozza létre. Az igaz, enélkül soha nem derült volna ki, hogy én is jól csinálom és talán még mindig kis szerepeket játszanék. A saját színházamban az Evita bemutatója óta van becsületem.

Fegyelmezetlen voltál?

Harold Pinter Gondnok című darabjában eredetileg Valló Péter rám osztotta Mick szerepét, amit egyhónapi próba után elvett tőlem. Az egy hónap alatt sokat késtem a próbákról, másnaposan mentem be. Akkor nagyon zűrös volt az életem, s tudtam, hogy apám nagyon beteg. Mick nekem való szerep volt. Esküszöm, csak pár nap kellett volna, hogy talpra álljak, de Péter nem mert kockáztatni, hiszen ez volt az első rendezése a Vígben. És milyen a sors? Most ő rendezte meg nekem a Csontváryt…

Mivel büntetik a színészt még ezen kívül?

Hosszú ideig nem kaptam bizalmat és fizetésemelést. Most 4900 a fizum”. Elestem a jutalmaktól, nívódíjtól, amit az új bemutatóra szoktak adni. Egyszóval, sok-sok pénztől is…

A Mephistóban Brandauer magyar hangja voltál. Mit jelentett neked a film hazai sikere?

Sokat. Először is nívódíjat kaptam érte. Az utószinkron majdnem három hétig tartott, s ez elég szokatlan, hiszen egyébként néhány nap alatt elkészítünk egy filmet. Nagyon kemény munka volt. Zsibbadtam, dagadt volt a nyelvem, a szájpadlásom, szinte ájult voltam a mikrofon előtt. Meghívtak a film díszbemutatójára, mint magyar hang nem is akartam elmenni, meghajolni. Szabó Pista azonban nagyon kért, mert teljes rangú alkotótársnak tekintett. Ezzel, azt hiszem, nemcsak magamnak bizonyítottam.

Most milyen az életed?

Majdnem jó. Sokáig úgy gondoltam, nem fontos a rendezett magánélet, mert nagyon jó egyedül lenni. Egy idő óta - talán mert öregszem”, s mert annyi zűröm volt - nagyon jólesik, hogy nem lógok a világban, s hogy elfoglal a munka.

Milyen zűrjeid voltak?

Magánéleti, ami rám tartozik. Ennek következménye volt a sok éjszakázás.

Már nem csinálod?

Most már csak annyira vagyok hülye, hogy ne ártsak vele magamnak.

A magyar filmek külföldi szereplőinek ügyeletes magyar hangja, most először főszerepet alakít Szurdi Miklós Hatásvadászok című filmjében. Ez is Szakácsi Sándornak való szerep?

Mikivel együtt végeztünk a főiskolán, de ez nem számított előnynek. Elolvastam a forgatókönyvet, és úgy éreztem, hogy nekem írták. Próbafelvételt készítettünk. Megfeleltem. Így. Talán egyetlen jelenetet forgattunk újra, a többivel elégedett vagyok. Miki úgy irányította a forgatást, s engem, hogy öröm volt dolgozni, bár kicsit szenvedtünk a belső felvételeken a 60 fokban. Kimaradtunk a nyár örömeiből.

A szakáll hozzád tartozik vagy csak egy jelmez?

Most már hozzám. A Csontváry miatt növesztettem. Nincs az a sminkes, aki úgy ragaszt nekem egyet, hogy az előadás első félórájában ne izzadjam, ne beszéljem le. Nem is szólva arról, hogy a nézők egy méterre ülnek tőlem, és az álszakáll illúzióromboló. A Pestiben próbáljuk a Szentivánéji álmot, talán Marton László rendezővel sikerül elfogadtatnom, hogy ez egy szakállas, idősebb Lysander… az a legnagyobb baj, hogy öregít.

Hány éves vagy?

Harminc, de néha kinézek harmincötnek.

Szerepeidben benne vagy magad is. Mi szükséges ahhoz, hogy feldolgozd, megemészd egy nap, egy hét, egy szezon tarkaságát?

Az a képesség, amellyel szerencsére rendelkezem: könnyen átállok. Ne értsd félre. Ez nem azonos a felületességgel! Remélem, nem azonos.



Szita Anna