RANDEVÚ SZAKÁCSI SÁNDORRAL






Rögtön egy vallomással kezdem. Nem volt szabályos interjú a miénk, nem volt precíz kérdezz-felelek beszélgetés. Tehát amennyiben meghamisítom" Szakácsit, hogy csapongó mondatait, érzelemhullámzásait megpróbálom szabatosan, szabályosan visszaadni. Nehéz lesz, de talán sikerül... Amint megérkezik, és leveszi hatalmas karimájú kalapját, máris ömlik belőle a szó - én persze azt hittem, hogy ez éppen ellenkezőleg lesz - arra viszont csak később jöttem rá, hogy szavai jórészt: jajszavak.

Most jövök a próbáról, az Álmodtam egy várost című Kiss Irén darabot próbáljuk. Tulajdonképpen még nem tudjuk a szöveget és az is rengeteg időt vett el, hogy közösen kicsit átírtuk a dialógusokat. Fantasztikusan érdekes lesz az egész, feltéve, ha sikerül megtanulnom a szöveget... Tudja, hogy hívnak benne?

Fogalmam sincs.

Véletlenül Sándornak. A szerep szerint véletlenül egy 30-40 év közötti véletlenül éppen értelmiségi és véletlenül egy félalkoholista embert játszom. Hát nem remek szerep?

Nehezen állhatom meg, hogy ne kérdezzem: nem véletlenül Szakácsi Sándornak írták?

Nem! Mert a szerző utalásban az áll, hogy petyhüdt és kövér". Na ez nem vagyok. De azért sok hasonlóság van köztünk. Valóban.

Ezzel valahová elnéz, először azt hittem a semmibe, de aztán látom, hogy egy társaságot nézett meg.

A nőt nézte?

Na jó igen... Baj?

Dehogy!... Talán most már feltehetem az első kitalált" kérdést. Honnan kezdve érdekes az élete?

Amióta emlékszem, hogy élek.

Nem jól kérdeztem. Azt hittem, annyira egoista, hogy azonnal a színészi élettel kezdi. Pardon.

Ha nem lett volna előtte is érdekes az életem, akkor nem is lettem volna színész.

Így még nem hallottam közelíteni ehhez a pályához. Nem rossz... Szóval?

Most az jutott az eszembe, hogy milyen különös, hogy hogyan lesz az érdekesből érdektelenség.

Hogyan?

Ha az ember már valami mögé lát, kezd a dolog elszürkülni. Sőt ha már plusz energiákat kell felhasználnia ahhoz, hogy ne ábránduljanak ki belőle, akkor az érdekesség kategóriája már nem érvényes.

Legközelebb egy filozófust küldök magam helyett…

Arról beszélek, hogy a kiábrándultság ellen számomra még van gyógyszer, úgy hívják, hogy népszerűség, hogy érzem, hogy szeretnek, mert leveleket írnak. Persze ezek a gyógyírek csak ideig-óráig segítenek. Mert ha ezt a fenenagy népszerűséget nincs mire ráakasztani", ha nincs alap, amiben megfogódzhatok, ha nem vagyok sehol otthon, akkor légüres térben találtatom érdekesnek...

Mi a baj?

Néhány hónapja temettem el Anyukát, az élettársam elhagyott, szóval nincs körülöttem megszervezve az élet. Rám hárul minden... Iszonyú volt az az éjszaka, amikor meghalt Anyu, másnap délelőtt házi főpróbája volt a Császár mesze van című Gáspár Margit darabnak. Bementem a színházba kialvatlanul, lelkileg rongyosan, és odaszóltam Iglódinak, hogy mi történt. Ő ezt biztosan tapintatosan közölte a kollégákkal is. Egyszer csak azt látom, hogy húsz-harminc ember beszivárog a nézőtérre és mind azt lesik, hogy fájok-e, hogy ordítok-e? Végül ezt is túléltem. Nagyon csapongok?

Nem baj.

Kis lelkiismeretfurdalásos manócskák szaladgálnak bennem, és időnként szólnak, hogy mit kéne elintézni ahhoz, hogy menjen az életem. De én nem tudok mit kezdeni a függetlenségemmel. A futó kalandok nem elégítenek ki.

Pont ezt akartam kérdezni. Biztosan sokan veszik-vennék körül. De térjünk vissza az eredeti kérdéshez. Mióta érdekes az élete a színházban?

Sorrendben: Pinceszínház, Főiskola, Szolnok, utána csend.  Aztán a Vígszínház, ahol sűrített pillanatok jutottak. Szóval 1981-től tartom érdekesnek a pályámat, az az Evitával kezdődött. Azóta történnek velem a dolgok. De abszolút felszabadultnak csak a József Attila Színházban érzem magam.

Örülök hogy 81-et említette, mert Bubikát a Sanda bohócból sokan megszerették. Csakúgy, mint Billt a Me and my girl című musicalből.

Tényleg, tudott szteppelni a premier előtt?

Nem. Jól táncoló, jól mozgó embernek tartottak, a szteppet kemény munkával tanultam meg. Egyébként borzalmasan rossz voltam a próbákon. A bemutató előtt két nappal beültek néhányan megnézni. Egy kacaj sem hangzott el, holott végig van min nevetni. Ugyanaznap este - hiába, a színészvér este indul be igazán - már morajlott a nézőtér.

Amikor másodszor láttam, még jobban tetszett. De ültek a nézőtéren amerikaiak is, akik a szöveg humorából egy mukkot sem értettek, mégis teljesen extázisba kerültek a játékától.

Voltak itt Londonból is, ők azt mondták, hogy az előadásunk jobb, mint az ottani.

Látatlanban is hiszek nekik... Mert ami tény az tény: az egész musical profi munka, és Bill benne mindvégig laza, lezser, jó humorú, táncra és boldogságra éhes fiatalember, aki mindenkit levesz a lábáról. Szinte hihetetlen, hogy egy másik este az Edith és Marlene-ben mennyire más tud lenni. Ott nem egy vagány, hanem egy drámai" Szakácsit látunk. Sándor, ahogy mondani szokás, maga most nagyon fent van"...

Lehet, hogy ezért kapok rengeteg baráti figyelmeztetést? Vigyázz magadra! - mondják sokan.

Ezt hogy értik?

Szerintem egyértelmű. Vegyem tudomásul, hogy van dolgom még az életben. Ne éljek önpusztító tűzben.

Szokott álmodni?

Szoktam.

A Peer Gyntről?

Nem, arról soha nem álmodtam. Az álmom felül" jött.

Amikor a Peer ment a televízióban, nem tudtam a szemem levenni a képernyőről. Gyönyörű lírai víziót keltett életre Ibsen drámájában. Már-már attól féltem, hogy egyszer csak szárnyra kap és felrepül... mert Peer sok mindenre képes.

Fél év munkája fekszik benne... Gaál Istvántól újratanultam egyfajta fegyelmet, amit már kezdtem elfelejteni.

A hit, a remény és az élet értelmét kereső Peer eljátszása mellett még a veretes szöveg megtanulásához is gratulálni kell.

Ez nem úgy volt, hogy napról-napra haladva tanultam. Azt hiszem, a filmből is sugárzott, hogy az egész egy lendületből fakadt. Szinte egy lélegzetvétellel szakadt ki belőlem a figura.

Látszólag eltávolodtunk a színháztól.

Egy pillanatra sem. Sok szenvedélyemet tartják számon, de a színészetet nem szokás odasorolni. Pedig odatartozik. Mert mámort ad, mert mámort kíván.

Mire e sorok megjelennek, már rég túl lesz új premierjén.

Remélem...

Azt tudja, hogy ma többször is nevetett a szeme?

Ezt most miért mondja?

Mert egyik nagynevű kollégám nemrégen azt írta, hogy Szakácsi Sándor 36. születésnapján egyedül ült a Fészekben és folyton szomorú volt a szeme...

Ezt most sikerélménynek fogja elkönyvelni?

Miért, nem az?

Az. De melyikünké?



Bozsán Eta