Szakácsi Sándor

BEUGRÁS FŐSZEREPEKBE








A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a 30 éves vagyok és az Operett színlapján március végétől a műsorfüzetben Tahi Tóth László neve nem található. A főszerepeket Szakácsi Sándor kapta meg.

Egy sajnálatos sérülés következménye tulajdonképpen, hogy Tahi Tóth helyett, mint József, színpadra állhattam a Képzelt riportban. Egy-két jelenetben itt is ugyanúgy, mint a többi darabban, megerőltető mozgássor van. Laci nagyon sokat dolgozott, többször ráesett a térdére, amit végül meg kellett operálni – mondja Szakácsi Sándor.

– Mi a véleménye, miért gondolt önre a színház vezetősége?

Számomra megtiszteltetés a választásuk.  Az idő nagyon rövid volt, rólam tudták: gyorsan tanulok. A döntő tényezőt azonban előző beugrásaim jelenthették.  A Képzelt riportban játszottam már Kern Andris helyett, alakítottam Billt is. Két éve a 30 éves vagyok-ban huszonnégy óra alatt sikerült egy helyettesítésem. Koncz Gábor szerepét a Szent Johannában szintén hasonló módon kaptam meg. Ha lehet egyáltalán így fogalmaznom: rutinom volt már a beugrásban. Őszintén megmondhatom, nagyon örültem a feladatnak. Lehetőség nyílt önmagamnak bizonyítani, másrészt a szakmának, a kollégáknak és a közönségnek is.

– Mennyi idő kellett a felkészüléshez, pontosabban, mennyire volt lehetőség?

Egy hét telt el erőteljes munkával a bemutatkozásokig. Az első, a Képzelt riport, egy próbával került közönség elé, de mint mondtam, ezt már ismertem. Így, ha lehet sorrendet meghatározni, tán ez volt a legkönnyebb. Ezután szóltak, hogy itt lenne a rövid ideje futó Operett főszerepe, másodikként. Rögtön megkaptam a szövegkönyvet. Egy rendelkező-, egy emlékpróba és az előadás napján megtartott főpróba adott alkalmat a felkészülésre. Természetesen emellett otthon magnóról hallgattam a szerepet, s a próbák előtt külön korrepetitor foglalkozott velem. Eközben egyre jobban éreztem magam Fior szerepében. Még akkor megkérdezték: elvállalnám-e a 30 éves vagyok-ban Laci szerepét. Éreztem magamban elegendő erőt, s igent mondtam, annak ellenére, hogy sokan kételkedtek a sikeres megvalósításban. Soknak tartották egyszerre a három főszerepet.

Nagyon boldog voltam az előadás után, nemcsak azért, mert jól sikerült, hanem azért is, mert éreztem a kollégák őszinte drukkját és elismerését. Annyi a dolgom, hogy ki se látszom belőle. Számomra azonban ez az élet. Örülök annak, hogy mindemellett tévéfelvételem volt: az anyák napi műsorban mondok verseket, András Ferenccel pedig filmet forgatunk, Hamisítók Klubja címmel. Még három futó darabban játszom… Az ismerősök mondták utcai találkozások alkalmával, hogy régen nem láttak ilyen kipihentnek és a szemem sem olyan szomorú, mint az utóbbi időben volt.

Egy színészkollégája mondta:- Ez a Sanyi nemcsak eljátszotta, hanem „élte" a kapott szerepeket.


Koncz Dezső