Beszélgetés Szakácsi Sándorral

EGY SZEZON, ÖT FŐSZEREP







Bár pályája csúcsán áll, népszerűsége töretlen, Szakácsi Sándor mégis új és komoly erőpróbára készül: szeptembertől öt nagy főszerep várja. Igaz ugyan, hogy ezek egyike korántsem új: már a főiskolára is Don Quijote egyik monológjával felvételizett. Tíz évvel ezelőtt Pécsen, szabadtéren, ugyanezzel debütált, sőt La Mancha lovagját egy rádiójátékban is ő alakította.

Nem hiszek a véletlenekben – kezdi a beszélgetést.

Biztos megvan az oka, hogy Don Quijote kísért engem. Ebben az évadban is rám vár ez a darab. Egyébként is embert próbáló évad következik: én leszek Biberach a Bánk bánban, az Oszlopos Simeon Kiss Jánosa, majd Hamlet és Tamási Áron Tündöklő Jeromosának címszerepét is én alakítom.

Kivétel nélkül főszerepek...A színháztörténet során csak kevésszer történhetett meg, hogy mindezt egy színész játssza. Hogyan fogod bírni?

Azt hiszem, a legjobb periódusban vagyok, nem félek a feladattól. Ám kicsit zavar az a kritikai hozzáállás, ami a színházzal szemben működik az utóbbi időben. Ekkora szerepeknek nincs igazi visszhangjuk, csakis azok értékelik, akik valóban beülnek és megnézik az előadást. Milyen véletlen, hogy épp most szinkronizálom Peter O' Toole-t, aki a legjobb Don Quijoték egyike volt. Ez is egyfajta jel, mielőtt „nekiállok” a szerepnek.

Ha már a szinkronnál tartunk: hangoddal rengeteg „pluszt” adtál hozzá az eredeti filmekhez.

Szeretem a szinkront, a mikrofon előtt ugyanúgy sírok, nevetek, mint a színész a vásznon.

Ezzel kapcsolatban nekem is van egy élményem, a Mephisto eszperantó szinkronja.

Valóban nagyon ellentmondásos volt a Mephistót szinkronizálni: először magyarra Brandauert, majd a saját szinkronhangomat eszperantóra. Maga az eszperantó szakértő sem tudta rámondani a tekercsre. Mindenki csodálatára, nekem sikerült. Igaz, volt olyan, hogy három-négy napi munkám alatt két széket is összetörtem, mégis csodálatos érzés, hogy így járja a világot. Maguk az eszperantisták is meg voltak elégedve, csak azon csodálkoztak, hogy nem beszélem a nyelvet.

Hol a titok?

Fül-, nyelv- és ritmusérzék, több dologra tudok koncentrálni. Ha színpadon vagy, legalább öt-hat dologra kell figyelned és olyankor nincs még beszámítva, hogy a kolléga téveszt, a díszlet mozog, ehhez még tartani az önkontrollt....Nem a saját kontrollomat, a figura önkontrollja kell hogy legyen, azaz: ne essék ki a szerepből. Amikor megkapod, akkor még csak szerep, de mire eljátszod, a saját életed része.

Honnan merítesz erőt, energiát?

Sokan akarják az ember kedvét elvenni ettől a hivatástól. Nem vagyok hajlandó megfosztani magam attól az élménytől, hogy színészként élhessem a mások életét. Nem strigulára (előadásszámért – A szerk.) játszom, hanem a közönségért és magamért.

Nehéz összeegyeztetni hitvallásunkat korunk színészével...

Lelketlen világban élünk! A színészek pecsétekkel, tömbökkel rohangálnak, mikor nem ez lenne a dolguk. Legyűrve minden ellenérzésem, magam is kénytelen voltam bt.-t nyitni. A Bohóc Bt.-t. A kutyámat is Bohócnak hívják...


Bánfalvy Ágnes