SZAKÁCSI SZÍNPADRA LOVAGOL

Újra hódít a régi szerepben

Don Quijote a Magyar Színházban





Közel kétéves szünet után a Magyar Színház ismét műsorra tűzte a La Mancha lovagja című zenés drámát. A főszerepet, Don Quijotét Szakácsi Sándor játssza, változatlanul kirobbanó sikerrel.

– Milyen két év szünet után ismét ebben a darabban játszani? 

Ez egy igazi sikerdarab. A nézők nevetnek, sírnak rajta, nagyon szeretik. Mostanában két hétig nem léphettem színpadra, mert volt egy műtétem, kivették a nyálmirigyemet, és már kaptam telefont, levelet, hogy mikor leszek újra a színpadon, mert a La Manchát szeretnék már nézni. Nekem is a szívem csücske, és nagyon aranyos, igazi, szívből jövő emberi visszajelzéseket kapok a nézőktől. Manapság ez ritkaság. Játszom még a Nők iskolája főszerepét. Ezt az előadást most már kezdik szeretni a nézők, közönségsiker lett. 

Két éve miért kellett levenni a műsorról a La Manchát? 

Mert kinőtte az akadémista osztályát, az a csapat elment. Az akkoriak közül nagyon sokan táncoltak, kisebb szerepeket játszottak, várni kellett, míg összejön egy újabb gárda. Én maradtam egyedül, a többi szerepet lekettőzték. Van egy korábbi és egy fiatalabb szereposztás. Ennek a csapatnak még új minden, összefogottabbak, ők még nem fegyelmezetlenkednek annyit, mint a negyvenötödik előadás után a régi gárda. Még sohasem játszottam úgy, hogy két különböző csapat játszik felváltva mellettem. Kocsis Gyuri Sanchója bumfordibb, esetlenebb, humorosabb figura, Sándor Dávidé egy fiatalabb, rajongóbb, jobban felnéz Don Quijotéra, jobban igyekszik mellette mindent elkövetni. 

Miből vette észre, hogy operálni kell a nyálmirigyét?

Bedagadt, megnagyobbodott, elzáródott. Ultrahanggal megnézték és közölték, a legjobb, ha kiveszik. A műtétkor körülötte mindenből szövetmintát vettek, de hála istennek, nincs semmi komplikáció. Mert az embernek a műtét előtt azért sok minden eszébe jut. Egy előnye azonban mindenképpen volt az egésznek, teljesen kivizsgáltak, és azt mondták, nagyon jó állapotban vagyok. Egy dolog vár még rám, a cigarettát végleg le kell tennem. Irritál. Már nagyot léptem e téren előre, mert a napi másfél doboz helyett hét-nyolc szálat szívok csak el. Közeledik a születésnapom, addigra befejezem a dohányzást. Nem lesz könnyű, de ahogy a csökkentési folyamatot átélem, biztosan meg tudom majd csinálni. 

Aláírta már a jövő évadra a szerződését? 

Igen. Itt maradok, de még nem mondták, hogy milyen szerepem lesz. A nyáron érdekes, új munkám lesz. Sasvári Sanyiék megszervezték az első európai lovasszínházat. Ebben fogok a nyáron játszani. Gárdonyi Géza Láthatatlan emberéből írnak egy rockoperát, és ebben leszek Krisztosz görög tanítómester. Kisbéren leszünk egy hónapig. Korábban sokat lovagoltam. Júliusban, augusztusban tizenöt előadást rendeznek és minden nap sokat lovagolhatok.


Kocsi Tibor