MEGTÉRT A TÉKOZLÓ FIÚ

A Peer Gyntben az életért perel Szakácsi Sándor

Születésnap a Kongresszusi Központban





Talán kevesen tudják: a honi rádiózás 1925. december 1-jén indult el egy Rákóczi úti lakásból. 1995-ben a 70 éves jubileumon úgy döntött a Rádió vezetősége, hogy hagyományt teremt, s ezentúl minden év decemberében megrendezik a rádiósok napját. Ennek jegyében rendhagyó szépségű oratórium jellegű előadást tartottak a Budapesti Kongresszusi Központban.

Ibsen költészete ölelkezett ezen az estén Grieg elbűvölő zenéjével. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Vásáry Tamás vezényelte. A színpadon pedig megelevenedett (fő vonulatában) az ibseni mese olyan csodálatos empátiájú művészek tolmácsolásában, mint Törőcsik Mari (Aase anyó), Für Anikó (Solvejg) és Sinkovits Imre (Gomböntő). A címszerepet – elébb kamaszos hévvel, majd vívódó férfilélekkel, s végül a megtört öregember kiábrándultságával – Szakácsi Sándor alakította rá jellemző színes romantikával. 

Ezelőtt cirka tizennégy évvel, szintén Gaál István rendezésében, már játszottam azt a szerepet – meséli a művész, de filmen s nem színpadon. Bevallom: most egyetlen szóra sem emlékeztem. A filmnél ugyanis másképp készül az ember, minden felvétel után töröl az agy, hogy befogadja a következő napi szöveget. Erre az egyetlen estére huszonnyolc oldal szöveget kellett megtanulnom. Zenei végszavakra, karmesteri intésre kell belépnem, illetve megszólalnom. Úgyhogy óriási volt a kihívás.

Miről szól ma ez a szerep az ön számára?

Nagyon sok mélységet fedeztem fel benne. A Peer Gynt a próbálkozások, a lehetőségek, az ember önmaga keresésének (és elbukásának) drámája.

Ön hol tart e tekintetben? Bár az út vége még odébb van; csüggedt, fáradt?

Nem. Jól vagyok. Még nem akarom abbahagyni, nem akarok pihenni. Úgy érzem, rengeteg dolgot kell még véghez vinnem.  Nemrég volt premierem a Nemzetiben. Hubay Miklós: Hová lett a rózsa lelke? című darabjában Wilson elnököt játszom. A napokban fejeztem be Szabó István új filmje A napfény íze szinkronizálását, amelyben Ralph Fiennesnek kölcsönöztem a hangomat. Nagyon szép munkának ígérkezik a Bartók Béláról szóló új Gaál István-film. Ebben a világhírű zeneszerzőként narrálom végig a történetet. S végül, ha minden igaz, tavasszal egy nagyon izgalmas Molière-szerep vár rám a Várszínházban: Arnolfot alakítom A nők iskolájában.



Kiss Péter