A hét arca: Szakácsi Sándor

ILLÚZIÓ NÉLKÜL NEM ÉRDEMES 





Mi fűzi össze Totó kutyát Hamlettel, Che Guevarát Liliomfival, Peer Gyntöt Tündöklő Jeromossal? Vagy Christopher Lambertet Belmondóval, Robert Redfordot Donald Sutherlanddel. A színész, aki küzd, viaskodik a veretes drámák, vígjátékok, tévés- és mozifilmek szerepeivel, hogy a színpadon, a filmvásznon azok hiteles megformálója, avagy szinkronhangja legyen. „Ez kizárólag úgy lehetséges, ha a színészember megéli a vele történteket, s ha őszinte magához és a világhoz egyaránt” – vallja szokásos nyári hajóútja előestéjén kedvenc sörözőjében, stílusosan matrózcsíkos pólót viselő beszélgetőtársam. Táskájából hamarjában angyalt ábrázoló bronzszobrocska, közelmúltban kapott Ivánka Csaba-díja bukkan elő. Szakácsi Sándor szeme könnybe lábad, mikor egykori barátjára, kollégájára emlékezik.

A Csabáról elnevezett díj végtelenül meglepett és meghatott, részben, mert az idén adták át először, részben, mert rengeteg élmény köt hozzá. Több rendezésében játszottam, s együtt is szerepeltünk a színpadon. Van egy kedves közös emlékem is vele abból az időből, amikor még kezdő színészek voltunk mindketten. Vonattal utaztunk Szolnokra, a Liliomfi próbájára. Amikor leszálltunk, zuhogott az eső, és sem busz, sem taxi nem volt a környéken, esernyőnk sem volt. Azon gondolkodtunk, miként juthatnák el a színházig a szakadó esőben, amikor egy fiákeres szólított meg bennünket: hova mennek az urak? Végül konflissal érkeztünk a színházba. Bár örülök az elismerésnek, megtisztel, a legjobb az lenne, ha ez a díj nem is létezne, ha Csaba még élne. Korábbi díjaimnak is örültem, az Erzsébet-díjnak azért, mert a közönség szavazata alapján osztották, de az Őze Lajos-elismerésnek is, akárcsak a Jászai Mari-díjnak. A kitüntetéseknek akkor van igazán értékük, ha a jutalmazott maga is érzi: érdemes arra. Időben kaptam szakmai jutalmaimat, jólestek, de nem ezekért lettem színész.

 Hanem miért? Mire hivatott a színész?

 Arra, hogy felhívja a figyelmet emberi mivoltunkra, halandóságunkra, kapcsolatainkra, a világhoz való viszonyunkra. A színház egyike azoknak a fórumoknak, amelyek segítenek előtérben tartani az emberi dolgokat, s amelyek által a sokfelől determinált társadalmi létből egy pillanatra ki lehet lépni. 

 Napjaink iparszerű színházi világában miként tarthatók meg ezek az elvek, szándékok?

 Nem hagyom, hogy „futószalagra” kerüljek, habár szerencsére sokat dolgozom színpadon, rádióban és szinkronban egyaránt. Minden szerepembe „beledöglök”, még szinkronizálás közben is nevetek vagy sírok, ha szükséges. Néha annyira, hogy már a papírt – melyről a szöveget olvasom  – se látom a könnyeimtől. Saját mércém, elveim és tehetségem legjava szerint teszem a dolgom. Nem vagyok hajlandó megfosztani magam attól az illúziótól, hogy amikor a színpadon állok, akkor én nem én, hanem a szerep vagyok. Csak így érdemes.

Gyerekkora óta színésznek készült. Mivel magyarázható ez a szenvedélyes vonzalom a színművészet iránt?

 Tízéves voltam, amikor iskolai előadásban játszhattam. Ott és akkor kötelezhettem el magam a színházhoz, hiszen azonnal jelentkeztem a Pinceszínházba, ahol végtelenül jól éreztem magam. Egy idő után csakis a színészetnek éltem, iskolába se jártam rendesen, vagy ha igen, hát akkor aludtam az előző esti előadások miatt. Meg is buktattak, érettségit is harmadéves színinövendék koromban tettem. Külön engedéllyel járhattam csak a színi főiskolára.

 Mindig is renitens volt?

 A színház volt az egyetlen, ami gyerekkorom óta érdekelt. Az iskola ugye nem volt fontos. Pályám elején valóban akadtak gondjaim. Amikor láttam, mások is késnek a próbáról, hát én is megengedtem magamnak a késést. De visszaütöttek ezek a kihágások, rengeteg fegyelmit kaptam. 

A főiskola után miért ment a szolnoki színházba?

 A Vígszínházba kaptam szerződési ajánlatot, de abban az évadban, amikor már diplomás színész voltam, nem volt státus. Szolnokra azzal a megnyugtató tudattal mentem, hogy egy esztendővel később a Vígszínházban folytatom a pályám. Eleinte jól is éreztem ott magam, idővel azonban a sikerek ellenére azt éreztem, nem vagyok a helyemen. A József Attila Színházhoz szerződtem, ahonnan aztán éppen egy kihágásom miatt távoztam. Szabadúszóként dolgoztam egy ideig, majd Sík Ferenc a Nemzeti Színházhoz hívott. 

Felsorolni is nehéz a szerepeit. A legtöbben Peer Gynttel és La Mancha lovagjával azonosítják.

 Nekem Csontváry is nagyon fontos volt még, de Hamletre is szívesen emlékszem, akárcsak az állathősökre. Megtaláltak azok a feladatok, amelyekről a legtöbb színész álmodik. Peer Gyntöt többször, filmen, színpadon, sőt nemrég hangverseny keretében is eljátszhattam. Don Quijote pedig életem legnagyobb telitalálata, végigkísérte pályámat. La Mancha lovagjával felvételiztem a főiskolára. Nem véletlen – bár akkor annak tűnt –, hogy éppen ezt választottam, s hogy utána több feldolgozásban is én kaptam ezt a szerepet. Magam is Don Quijoténak érzem magam. Bár nem keresek rosszul, akadnak anyagi gondjaim, s nem vagyok hajlandó beállni abba a sorba, amelyet ez a világ kínál. Mindannyian menekülünk az élet elől, nekem azonban az a szerencsém, hogy a hivatásomban menedéket találok. A színpadon kiadhatom magamból azt, amit a valóságban nem tennék meg

 A másik menedéke pedig a tenger, ugye?

 Valóban. Negyvenévesen fürödtem először sós vízben, elképesztően megnyugtató érzés volt. Azóta minden évben arra spórolok, hogy legalább két hetet hajón tölthessek. Hallgatom a tenger morajlását, a madarak csicsergését, a szél zúgását, élvezem a napfényt. Megnyugszom, feltöltődöm ez idő alatt. Pihenek.

 Két éve könyv jelent meg önről, benne verseivel. Lemezt is készített. Vannak a továbbiakra nézve is hasonló tervei?

 Kamaszkorom óta írok verseket, afféle szellemi és érzelmi torna gyanánt. Jegyzetelek. Ezeknek az irományoknak a többsége nem való a nagy nyilvánosság elé, a kötetbe is csak egynéhány került be. Lemezt ismét szeretnék, ha minden igaz, lesz is.

 Szerepek?

 A nők iskolája című Molière-darabbal kezdem a következő évadot, melyben Arnolfot alakítom. A hajón barátkozom, ismerkedem a szereppel. Szerepálom? Érdekel III. Richard, hogy miből fakad gonoszsága. Valószínűleg e Shakespeare-hős eljátszására is lesz lehetőségem nemsokára. Úgy érzem rengeteg tevékeny erő van még bennem, és kedvem is bőven ahhoz, hogy újabb szép feladatok elébe álljak filmen és színpadon egyaránt.



Farkas Tímea