SZAKÁCSI SÁNDOR BRAVÚRJA







– Gratulálok. Él még?

Nagyon. Most élek igazán.

Hát persze, hiszen egy hét leforgása alatt – sajnos színészkollégája, Tahi Tóth László betegsége miatt – három szerep is a „nyakába szakadt.” Azt sem csodálnám, ha alig élne, hiszen a három közül kettő – az Operett Fior mestere és József a Pop-fesztiválból – abszolút főszerep, s a harmadik is csak azért nem, mert a Harmincéves vagyokban nincs ilyen.

Bravúr egy ilyen beugrás-sorozat – tán egyedülálló is –, különösen akkor, ha a színész nemcsak megment három előadást, de a tetejébe még jó is. Szakácsi Sándor mindhárom szerepben az.

Az első beugrás, az Operett után színésztársai még a színpadon tapsban, bravózásban törtek ki. A másik két darab előadása után már elkezdtek róla beszélni, a háta mögött – csupa jót. Beszélgetésünk hetének hét napján, nyolc alkalommal, hat darabban játszott, ebből öt kulcsszerepet. Mindez a bőség egy hét alatt szakadt rá. Ritka kedves teher a színésznek – de teher!

Szép fokozatosan adagolták. Először szóltak, hogy be kell ugranom a Pop-fesztiválba. Másnap telefonáltak, hogy Valló Péter szeretne beszélni velem az Operett-beugrás miatt. Harmadnap a művészeti titkár hívott be, hogy „Te, mi tudjuk, hogy emberfeletti munka, mi nem is kívánjuk tőled, ha nem bírod, azt is megértjük, de azt hisszük, hogy képes vagy arra, hogy a Harmincévest is megcsináld.”

Van valami félelmetes a szóban: beugrás…

Engem nem riaszt a szó: beugrással kezdődött az életem, tízéves koromban. A Rókafogta csukára készültek a napközisek, amikor az íródeákot játszó gyerek megbetegedett.  Bár nem voltam napközis, kezembe nyomták a szöveget, mondván, hogy a Szakácsi jól olvas, majd a papírról felmondja. Így kezdődött, egy beugrás ismertetett meg a szereplés örömével. Azóta akarok színész lenni. De ugrottam már be Koncz Gábor helyett a Szent Johannába, s tulajdonképpen a mai napig is egyik legkedvesebb szerepemet Hagymaőfenségét is beugrásnak köszönhetem. A harmadévesek A nyár vizsgaelőadására készültek, ahol nem én kaptam a szerepet, hanem Felföldi Laci barátom, aki viszont a vizsga előtt egy héttel bokáját törte. Helyette kaptam meg a szerepet. Nálam maradt. Máig is, a Pesti Színházban játszom.

Így hát Szakácsi Sándornak a beugrás nem valami mumus, inkább kabala, öröm…

Egyetlen dolog zavar, hogy egy-egy kollégám betegsége árán jutottam ezekhez a lehetőségekhez. Ezen elgondolkodtam. Sajnálom Lacit, de meg kellett nyugtatnom magam. Azt mondtam magamban: ő ez által jut a gyógyuláshoz és egy kis pihenéshez, én pedig megmentek három előadást. Ő a színház vezető színésze, estéről estére játszik, szeretik, nem felejtik el. Ő nem lett kevesebb, én pedig egy sor lehetőséggel gazdagabb lettem.

És nem rokkant bele az izgalomba, rémületbe?

Dehogy! Örültem. És arra is kíváncsi voltam, vajon csak hiszik és csak hiszem, hogy meg tudom csinálni, vagy valóban képes vagyok rá. Azt mondtam: na, Szakácsi, akkor most itt a lehetőség! Tessék kihasználni, és megmutatni azt is, hogy szereted a színházat!

Kihasználta, megmutatta. Gratulálok!



Bors Edit