SORSSZERŰ AJÁNDÉK - INTERJÚ

SZAKÁCSI SÁNDORRAL






A hazai színjátszás kiemelkedő, különleges alakja, öntörvényű, de hiteles művész. A Súgó beszélgetőpartnere Szakácsi Sándor.

Elsőre felvették a főiskolára. Hogy telt az a négy év, milyen útravalót kaptál?

Az életben nincs útravaló, az életet napról napra kell élni és megtapasztalni. Az élet egy folyamatos iskola, folyamatos önismereti gyakorlat.

A színházigazgatók rémálma, ha az esti előadás veszélybe kerül. Több alkalommal mentettél meg produkciót, beugrásaidról legendák keringenek.

A leghíresebb a Vígszínházban történt, egy hét alatt három főszerepbe ugrottam be. Emlékezetes még, hogy Koncz Gábor betegsége miatt két nap állt rendelkezésemre, hogy a Harag György rendezte Úri muri Szakhmáry Zoltánját eljátsszam. Fiatal voltam, bizonyítani akartam, jól fogott az agyam, és éjszaka is tanultam. A sikeres beugrások után halálra dicsértek, a következő előadásoknál mégsem vettek figyelembe, ezért 12 év után eljöttem.

Socino, La Mancha, Trigorin. E szerepeket Darvas Iván mellett te is eljátszottad. Az Őfelsége komédiásában együtt hódítottátok meg a közönséget.

Nem szeretem a párhuzamokat és az összehasonlítgatásokat, ez a véletlen műve volt. Darvas Ivánt tisztelem és becsülöm, nagy örömmel játszottam vele. A Bulgakov-darabban a Vígben egy hősszerelmest alakítottam, pár éve az Új Színházban XIV. Lajos lehettem. Don Quijote többször is visszatért az életembe, a musicalen kívül Vészi Endre darabjában és rádiójátékban is alakítottam a lovagot.

Páskándi Géza három drámájában is játszottál főszerepet. Mi a közös a darabokban, illetve a figurákban?

Géza Erdélyből érkezett, sokat beszélgettünk, barátok lettünk. A Tornyot választok, Vendégség, A költő visszatér című darabjaiban a be nem hódolás, a hősök forradalmi igazságszeretete a közös motívum.

Páskándi halálával a történelmi vonal nem szakadt meg. Pozsgai Zsolt remek színdarabjai is a magyar historikum különböző eseményeit vizsgálják, korszakait boncolgatják.

Sorsszerű ajándék ez. Őze Áron szólt, hogy dolgozhatnánk együtt, ők ezt már korábban megtették. Közösen alapítottuk a Pécsváradi Szabadtéri Várszínházat. Zsolt azóta folyamatosan írja a darabokat, a Szeretlek, fény Álmos szerepét külön nekem írta. A darab cselekménye ott játszódik, ahol a történelmi esemény a valóságban lejátszódott.

Több nagyszerű musical, rockopera (Popfesztivál, La Mancha Lovagja, Evita, Kőműves Kelemen) részese lehettél. A műfajt a közönség imádja, a kritikusok többnyire fanyalognak. Te hogy vagy ezzel?

A musical nem egyenlő a rockoperával, ez utóbbit a kritika is elfogadta. Én az összes zenés műfajt szeretem, például a József Attila Színház Me and My Girl című előadására ma is büszke vagyok. Ha valamilyen okból hosszabb ideig nem játszom zenés színházat, hiányozni kezd.

Talán a legnehezebb monodrámát játszani. Kevesek képesek egy-másfél órán át lekötni a nézők figyelmét. Korábban Csontváry, II. Richárd, legutóbb Villon hozott számodra szép sikert. Van titkos recepted?

Nagyon szeretek egyedül játszani, nem kell alkalmazkodni, én szabom meg az előadás menetét. Szabadságot, plusz energiát ad. Csak elkezdeni nehéz. Szeretem a közönség közelségét, a fizikai kontaktust. Szeretem és érzem az embereket, ők is engem, és ez óriási dolog, mert ma nem ilyen világban élünk.

Tizenötödik szezonodat töltöd a Pesti Magyar, korábban Nemzeti Színház társulatában. Hazaérkeztél?

Soha nem éreztem még, hogy valaminek vége. Állomások vannak. Az emberek belealusszák magukat a tegnapi holnaputánba. Itt jól érzem magam, persze adódnak problémák, de ezek ránk tartoznak. Több helyre is hívtak vendégszerepelni, de utána jólesik visszatérni.


Gaál Tamás